lørdag 13. november 2010

DEN HEMMELIGE KULTUREN

Den dagen vi hadde premiere på "Den Svarte Grisen" var det to "viktige" premierer i hovedstaden, samt at fotballpresten Gelius ga ut en bok om sitt dampende sexliv
- vel, hvem har tid til et stykke ny norsk dramatikk på en slik dag?

Riktignok var en av disse premierene i Oslo på et nyskrevet stykke teater - men ingen så seg bryet verdt verken å skrive forhåndsomtale eller anmelde mitt tiende teaterstykke - nei, jeg skal ikke sutre, vi har hatt en fantastisk turné med flott publikum, fine kritikker i lokalavisene, og ja - jeg er mer enn fornøyd.
Men hvorfor i helvete kan ikke disse avisene i Oslo få inn i knollen at det lages teater andre steder i Nord-Norge enn i Tromsø?
Jeg hører allerede Hobbelstad og Bikset si ett eller annet om desken, redaksjonen, plassmangel, mulig det, men Nordland Fylke er nå en gang blitt en kulturell bakevje i dette langstrakte landet.

Og - det hyles etter ny norsk dramatikk.

Hør her, dette har Nordland Teater gjort de siste 3 årene (alt ny norsk dramatikk)
EKSIL, DEN SVARTE GRISEN, SØSTRENE POMMERS PANNEKAKER, JULIES DRØM, MARILYN - NOBODY'S BABY, NORDAFØRR, (det er fler, men jeg husker ikke alt her og nå) og så vidt meg bekjent ble bare "Nordaførr" anmeldt av hovedstadspressen, da fordi stykket var basert på Halvdan Sivertsens musikk - og da hadde man selvfølgelig en kjendisknagg å henge utgiftene til flybilletten på...

Jeg hater å komme trekkende med dette en gang til, men da Haugesund Teater satte Pia Haraldsen i en liten rolle i et Shakespearestykke var det plutselig livsviktig for hele pressekorpset å sette seg på flyet over fjellet, men rett skal være rett, Dagbladets anmelder Hobbelstad konkluderte med "stor ståhei for ingenting!"

Anmelderne tripper mellom hovedstadsteatrene, tar av og til en tur til Tromsø, men mellom Trondheim og nordens Paris er det dødt hav.
Men kan dere ikke for en gang skyld ta turen til lille Mo i Rana?
Det kunne jo være at dere fant noe å skrive hjem om, en liten perle av en forestilling?

Hedda-juryen tok turen, og det er strålende.
Og om vi skulle slumpe å få en nominasjon er det jo fortærende ergelig at ingen av de teaterglade anmelderne har sett forestillingen...

Info:

Nordland Teater ligger i Mo i Rana, det er flyplass der, det går ca 5 fly dit hver eneste dag, det er flotte hoteller, og man kan ta taxi fra flyplassen, og det bor 30 000 mennesker her.
Mange av dem elsker teater.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar