onsdag 30. desember 2009

HARRY&CHARLES LIKSOM?

Ha ha, jeg må nesten le. Det måtte jo komme, det måtte det.
Kongeforfatter Tor Bomann-Larsen raser over NRK's "Harry&Charles" og Ketil Bjørnstad henger seg surmulene på i hylekoret.
At Bomann-Larsen selv har levd høyt på kongefamilien i en årrekke synes ikke å stoppe tiraden av misnøye.
*
Vel, da svenskene lagde "Selma" for omlag to år siden ble det også ramaskrik.
I den to episoder lange "Selma" hevdes det at Selma Lagerløf, selveste dikterdronningen var lesbisk, noe som fikk prismekronene til å klirre nedover hele Strandvägen.
Og litt lenger tilbake hevdet noen at August Strindberg hadde samiske aner fra Jämtland.
Bråk og spetakkel igjen.
For noen "eier" historien, fører den i pennen slik at den blir til å leve med.
*
Ok. "Harry&Charles.
Ingen vet hva som ble sagt i de indre gemakker, hvor mye klokka var osv.
Men etter min bedømmelse som seer, skjønner jeg ikke annet enn at Jonas Cornell har skrevet/jugd en fabelaktig god historie, og at NRK for en gang skyld har levert en serie som kan måle seg med det beste i utlandet.
Her leveres skuespilleri av høy klasse, utsøkt foto, lekker scenografi og flotte kostymer.
Jeg har jobbet med teater i 40 år nå, og for meg er det fremdeles bare to typer kunst; den jeg blir rørt av, og den jeg ikke blir rørt av.
"Harry&Charles fikk meg sogar til å gråte en skvett.
*
Ofte, når historikere og "knusktørre" forfattere blander seg inn i historiske fortellinger fremstår historien som et "Norge Rundt-innslag" eller "slik levde dei" om du vil.
Bomann-Larsen og Bjørnstad jamrer over at Haakon og Maud er døde, at de ikke kan snakke tilbake..
I all verden, når begynte kongelige personer å forsvare seg i pressen?
Da "The Queen" ble laget i England sies det at dronning Elisabeth og Tony Blair ble "enige" om ikke å se denne spekulative filmen, kanskje ikke sant det heller, men ingen av dem har til dags dato kommentert filmen.
*
Vi lever i en tid for konspirasjoner.
Selv NRK sender en serie hvor det stilles tvil til om William Shakespeare skrev sine dramaer. Var det kanskje Francis Bacon?
*
Samme kveld som "Harry&Charles gikk på lufta på NRK sendte samme kanal "bakomfilmen" om storproduksjonen, og regissør Marit Moum Aune gjorde det klinkende klart at "dette er fiction!" - om noen skulle undre.
Jeg vil gjerne gratulerere både henne og NRK for strålende arbeid.
Og, hvorfor ikke fortsette? Dramaet ligger der.
La det siste bildet være en alenemor som sier ja til en kronprins i Oslo Domkirke.
Så får vi se om det kommer en kommentar fra slottet eller Skaugum.
Tror ikke det.

1 kommentar:

  1. Jeg har mye glede og spenning i meg, jeg er torpey clare, var lykkelig med ekteskapet mitt, ikke før mannen min begynte å høre på sladder om at jeg ikke var tro mot våre ekteskapelige løfter, jeg prøvde å få ham til å forstå at de var sladder og løgner, men han mistet kjærligheten, tilliten og tilliten til oss. Så vi ble irriterende par, og deretter fylte for skilsmisse, senere ble vi skilt. år etter skilsmissen vår prøvde jeg å leve et normalt liv uten ham, men jeg kunne ikke, så jeg begynte å søke hvordan jeg kunne få tilbake eksmannen min, så ble jeg henvist til, BaBa ogbogo en flott og høyst åndelig mann som kastet en elsker å stave på meg og fikk EXen min tilbake til meg. Jeg er overveldet, så jeg slipper kontakten hans her for de som har problemer med ekteskapet og ekteskap, så han kan hjelpe med gode gjerninger. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller whatsapp-nummeret hans ... +2349020168697. Ta kontakt med ham, se hvor flott og mektig han er. Hjelper også i disse sakene ...

    (1) Stopp skilsmisse.
    (2) End Barrenness.
    (3) Lykke til stave.
    (4) Ekteskapsformulering.
    (5) Bli kvitt åndelige problemer.

    SvarSlett